sobota, 20 czerwca 2015

Na fali kanpakek

Dzisiaj będzie królować foodporn. Ostatnio przedstawiłam wam kanapki z różnych części świata, a dzisiaj pokażę wam moje pomysły na kanapki. Mam nadzieję, że wam posmakują, ponieważ ja się nimi zajadam. Przy okazji pokażę wam moje zdjęcia jedzenia.

Składniki:
- kilka plasterków szynki
- bagietka francuska
- sałata
- 1/4 awokado
- serek kremowy do smarowania
- ostry sos pomidorowy (najlepiej z dodatkiem chili)

Przygotowanie:
Bagietkę smarujemy z jednej strony sosem pomidorowym, a z drugiej serkiem. Wkładamy wszystkie składniki i kroimy na małe kawałki.

Te malutkie kanapeczki są świetne na przyjęcie znajomych.


Tą kanapkę można podawać z owocową salsą, która smakuje wyśmienicie.
Składniki:
(na kanapkę)
- kawałek kurczaka
- sałata
- kremowy serek do smarowania
- cebula
-bagietka francuska

(na owocową salsę)
- 1/4 ananasa
- 10 truskawek
- 4 szalotki 
- 4 cm korzenia imbiru
- sok z 1-2 cytryn lub limonek
- łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek
- garść kolendry
-  łyżeczka oleju sezamowego
- oliwa
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka pieczemy (najlepiej by był już wcześniej upieczony, wtedy trzeba go tylko podgrzać) i wkładamy wraz z innymi składnikami na bagietkę. Wszystkie składniki salsy wrzucamy do słoika i mocno potrząsamy by się wymieszały. Naczynie odstawiamy do lodówki na 30 min, by składniki się " przegryzły". Salsę można podawać obok kanapki lub jako jeden z jej składników w środku.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz